KOM – 70 år ung motorklub

D. 8. oktober 1946 blev Kjellerup og Omegns Motorklub (KOM) stiftet på Schous Hotel i Kjellerup. Efter Anden Verdenskrig var der et stort behov i alle aldersklasser for at komme ud og køre – samt ”lege” lidt – med enten motorcykel eller automobil.
– Formands-tjansen i KOM har altid været en spændende udfordring, konstaterer klubbens nuværende formand: Stig Kristensen. – Vi har gennem tiderne haft mange ildsjæle med brændstof i blodet, som har gjort en forskel i dansk motorsport. Vi sætter derfor en ære i klubsloganet: VI TØR HVOR ANDRE TØVER.
KOM etablerede en motorbane forholdsvis hurtigt efter sin ”fødsel”. Allerede d. 17. oktober 1947 bød motorklubben således velkommen til sit premiereløb på en mark nord for Hinge Sø. Arrangementerne var pænt velbesøgte med op til 5.000 tilskuere pr. løb.
I motorbanens tre første leveår toldede Staten/kommunen 60 pct. af entre-indtægten. KOM fik derfor svært ved at opbygge kapital til kommende nyinvesteringer. Hinge Banen overvandt derfor ikke sin første store udfordring, hvor en alvorlig kører-ulykke rejste krav om flere forbedringer på motorbanen, som blev derfor nedlagt i 1952.
– Sideløbende med motorløbene i Hinge blev der arrangeret mange orienteringsløb, fortsætter Stig Kristensen. – Dette foregik også på motorcykler, men sidst i halvtredserne vippede dette over til bilerne, bl.a. fordi kørerne blev fri for rusk, regn og mudder i ansigtet og på tøjet.
– Specielt rally (i langsommere og hurtige afskygninger) har altid været en stor del af de sportslige aktiviteter i KOM”, konstaterer Stig Kristensen. – I 1979 blev det første Fåremarkedsrally kørt, og midt firserne flyttede KOM til rundbanen ved Tvilum i Fårvang. I over 30 år har Fåremarked Rally Show’et hvert år trukket tusindvis af tilskuere.
KOM’s rallysektion er i fuld gang med sit sportslige storpift til jubilæumsåret. Int. Danboring Rally Denmark i løbsweekenden: 21.-22. oktober bliver det højestrangerende rallyløb, som er blevet kørt på danske rallyveje gennem mange år. Ud over DM-finale 2016 er arrangementet tællende til FIA European Rally Trophy.
KOM har altid haft stor succes på bilorienterings-fronten, og fra 1956 (45) voksede medlemstallet til 215 i 1973.
Midtjyderne var også med i førerfeltet, hvad angik de såkaldte Nisseløb, hvor familien fik en sjov juletur på de midtjyske veje med praktiske opgaver og udfordrende spørgsmål.
”Nisseløbet voksede og voksede gennem årene,” konstaterer Anders Fisker fra KOM. ”Højdepunktet var 523 hold og 151 på gåtur i 1975. Vi havde fundet et godt koncept med afslutning og juleudstilling i Kjellerup Hallen. Desværre blev Nisseløbet senere ødelagt meget af, at folk kunne rådføre sig med familie og venner pr. mobiltelefon.”
Inden for bilorientering bliver de 70 år fejret med ARENA MIDT-jubilæumsløbet, hvor Anders Fisker er ansvarlig for rutelægningen. Dette foregår på selve jubilæumsdagen (lørdga d. 8. oktober), hvor KOM også er værter for en reception på ARENA MIDT.
– Iderigdommen har været højt i KOM gennem årene, afslutter Anders Fisker. – Således arrangerede vi gennem flere år en julefodbold-turnering for motorklubber!

Gennem 6 år arrangerede KOM motorløb på Hinge Banen

Gennem 6 år arrangerede KOM motorløb på Hinge Banen

 KOM’s mangeårige ”indpisker” Henning Bjørn Jensen (t.v.) kørte bilorientering sammen med Henning Ballisager

KOM’s mangeårige ”indpisker” Henning Bjørn Jensen (t.v.) kørte bilorientering sammen med Henning Ballisager

En af de mere finurlige opgaver i Nisseløbet var måling af vandtemperaturen i badekarret.

En af de mere finurlige opgaver i Nisseløbet var måling af vandtemperaturen i badekarret.

 Ved lave vintertemperaturer arrangerede KOM isbaneløb i Stenholt

Ved lave vintertemperaturer arrangerede KOM isbaneløb i Stenholt

for
KJELLERUP OG OMEGNS MOTORKLUB
Åge Keseler Kirketerp,
Østergade 27, Troldhede,
6920   Videbæk.
Tlf.: 53 38 68 32.